måndag 30 januari 2012

Ah, ljuva vardag

Efter en både händelserik och knasig helg så är det fint med vardag igen. Det bästa är att vi är två vuxna igen. Marcus har tillbringat hela helgen på Djurö. 

Fredagen gick i lugnets tecken. Inte många knop där inte. Vi lekte med tågbanan och Elve bjöd på fika och sen hann vi kolla på Maisy också. 

I lördags kom gulligaste grannen och hämtade Elve så han fick hänga med grannpojken. De åkte pulka, lekte hos grannen och åt lunch. Ni förstår hur mycket jag fick gjort hemma på den stunden va? Eller ja, jag hade ju gnällspiken Alli i hasorna och precis när jag hade nattat henne kom de förbi med en skrikande Elve som inte alls ville komma hem än. Han lyckades väcka Alli och han själv vägrade somna. Jeej!

Vilken tur att Isse och Petra kom förbi just då! Tyvärr hade Elve inte hunnit sova middag och han blir helt odräglig när inte sover lite. Stackars Isse vad han fick stå ut med! Tror att han gick hem med en blåtira och hål i huvudet. Nästan i alla fall. 

Elve har kommit in i en sådan attack-slåss-period efter att han började på förskolan. Jag vet inte om det har med just det att göra, om det är åldern eller om vi som föräldrar har misslyckats lite. Skittråkigt är det i alla fall! 

Tillbaka till lördagen. Vi tog en sväng till affären och bara det var värsta träningspasset. Vägarna är så välplogade här. Nåja, vi fick handlat det vi skulle ha och många rymningar senare satt kiddosarna i vagnen och vi var ute i friska luften igen. Elve lyckades somna i vagnen en liten stund. Vi lagade middag och sen kom päronen förbi med fika. Gott!

Två trötta killar


Igår hade jag velat gå ut. Det var perfekt pulkaväder, -3 och sol. Men icke, Elve ville bara vara inne och leka med sina bilar. Så då var vi bara inne och lekte. Hela sketna dagen!

Jag missade mitt spinningpass också. Marcus kom hem så sent och min mage ville inte alls samarbeta när det var dags att springa iväg. Men nästa söndag så!

Ni ser, det har hänt ganska mycket i helgen och ändå inte. Men efter denna helgen är det skönt att vardagen kickar igång igen. Får se vad denna dagen har att bjuda på.

Hoppas ni har haft en fin helg!

fredag 27 januari 2012

Elves påhitt

Nu när båda barnen sover tänkte jag passa på att berätta om Elves hyss igår. För det var inget positivt som hände på förskolan, om ni trodde det. Nej, det kan man verkligen inte säga. Eller det beror ju på hur man ser på saken. Eller nej, det kan bara inte ses som något positivt. Eller vad säger ni?

När jag skulle hämta honom igår tyckte jag det var konstigt att soffan var vit (den är blå) och alla kuddöverdrag var borta. Sen märkte jag att Elve inte hade de kläder han hade haft på morgonen. Det visade sig att han hade bajsat, tagit av sig blöjan och smetat bajs överallt! Jeej! Snacka om stolt morsa! Det är min unge det! Han tyckte väl att det var dags för storstädning på förskolan. Man kan aldrig städa för mycket!

Det skulle kunna vara ett släktdrag. Mamma har berättat att när jag var liten gjorde jag också det. Smetade bajs på väggar och golv. Allt för att glädja mamma! :)

Nej, nu var det slutpratat om bajs. Hoppas jag inte har äcklat någon känslig läsare.

Trevlig fredag på er alla!

torsdag 26 januari 2012

Vegetarisk middag

Idag lagade jag vegetarisk middag. Det kan ha varit första gången för det händer verkligen inte ofta. Det som till slut hamnade på bordet var morotssoppa, jättegod! Det som bevisar det är att Elve åt hela fyra portioner och han är kräsen. Den var enkel att göra och god så den rekommenderas! 




Morotssoppa

6 st morötter
2 potatisar
1 gul lök
1 liter vatten
2 grönsaksbuljonger
1 dl mjölk eller grädde

Börja med att skiva morötter, potatis och lök. Fräs alltsammans i lite smör i en kastrull. Tillsätt vattnen och smula ner buljongtärningarna. Lägg sedan på lock och låta koka till allt är mjukt, ca 15 min. Mixa allt slätt med en mixer och tillsätt mjölken/grädden. Klart!

Vi valde att toppa med lite färsk persilja. Till detta hade det smakat fint med nybakat bröd men vi fick nöja oss med knäckebröd. Det är himla gott det med!


Nu kallar plikten, Elve ska sova! I morgon ska jag berätta vad han hittade på på förskolan idag. Snacka om stolt morsa, hrm!

Hörs i morgon vännor!

Uppoffringar

Idag har jag avklarat mitt första riktiga gympass, helt själv! Är väldigt stolt! Jag menar, vi snackar om fegisen Emilia som aldrig har velat gå till gymmet för att folk kollar. Nu banne mig ska jag inte bry mig om sådant som säkert inte ens stämmer. Och kollar någon så får de väl göra det! Basta!

Sitter här i soffan och funderar lite. Det här med barn, hur mycket uppoffringar man får göra när familjen utökas. Självklart hade jag fattat det redan innan, men jag förstod nog inte riktigt hur mycket allt skulle förändras. Eller ja, svårt att förklara.

Efter första barnet kom första dippen. Jag som trodde att när man fick barn skulle det bara vara lycka och fina stunder. Jo, jag hade räknat med skrik och allt annat som hör en bebis till. Men det var mycket jag inte kunde veta innan. Som hans för tidiga födsel, sond hela första månaden+ amning med allt vad det innebar. Efter några månader blev det lättare och han var verkligen världens finaste, snällaste bebis. (Han är fortfarande världens finaste såklart.)

Andra bebisen kom när den första fortfarande var ganska liten (16 månader). Det var verkligen en jättejobbig tid för mig. Amningen var rena skiten, med blödande tuttar och massa smärta. Jag ville ge upp många ggr men det sägs att det är det bästa för barnet. Samtidigt som jag kämpade med det, en enorm sömnbrist (hon somnade 3-5 på morgonen och sen skulle jag upp tidigt med Elve) och hålla koll på en liten buse som var lite sotis på syrran. Inte konstigt att nästa dipp kom. 

Såhär i efterhand har jag förstått att jag offrade mig för mycket för mitt eget bästa. Jag hade inte egentid på ungefär ett år. Jag har äntligen kommit fram till att jag inte är den där mamman som klarar av att offra allt, hela sig för barnen. Nu låter det som att jag bara tänker på mig själv, men så är det inte. Mina barn kommer alltid i första hand, alltid! Jag gör allt för de! Men för att jag ska orka vara den tålmodiga, bästa mamman jag vill vara så måste jag komma iväg själv ibland. 

Jag har märkt jättestor skillnad på bara två veckor. När jag har fått komma iväg en timme helt själv och få träna stenhårt. Jag har blivit mycket gladare och uppskattar tiden med barnen mycket mer. Nu tror jag att det bara bli lättare, bättre och roligare att vara mamma till mina värlsbästa ungar! 

Ja, jag har en man som finns där för oss. Min klippa, mitt stora stöd och mitt livs kärlek!
Jag älskar min lilla familj! 

onsdag 25 januari 2012

Syster/mostermys

När vi kom hem från förskolan var vi ute en liten stund och skottade snö och byggde en ljuslykta. Eller ja, jag byggde och Elve klappade till den med spaden. Självklart blev det vilda protester när vi var tvungna att gå in och laga mat.




Lagom till maten kom systeryster Jenny förbi. Elve var så till sig att han bara åt bajs (majs) och larvade sig. Maten hamnade överallt utom i magen. Efter maten fick Jenny bada våra raringar. Efter badet konstaterade hon bara att det gick ju fort. Det är ju inte så att minibarn ligger i badet i en timme direkt. :)

Nu sover Elve och vi myser med te och Marianne. Nu fattas bara att Alli ska somna och jättegärna sova hela natten!


Hoppas ni har haft en lika fin dag som jag!
Natti natti!

Booty och core

Då har jag varit på veckans första träningspass, booty och core och härmed friskförklarar jag mig själv. Nu orkar jag inte med mer sjukdom i detta hus! 

Nu kanske jag orkar blogga lite igen. Just nu har jag inte mycket att komma med. Har precis kommit hem från gymmet och Alli somnade i vagnen. Ska passa på att äta lunch innan hon vaknar. Chili con carne som jag lagade igår för första gången någonsin. Det blidde gott men lite för starkt för mina smaklökar. 

Kom på en sak som gjorde mig förbenad igår! Grr! Varför kan inte mammor hjälpas åt och stötta varandra istället för att klanka ner? 

Jag skulle hämta Elve från förskolan igår. Marcus hade lämnat honom med pulkan så jag tog bara enkelvagnen och tänkte att jag drar hem honom. När vi skulle upp för den LÅNGA, BRANTA backen kände jag direkt att jag inte skulle få upp allt samtidigt. (Dåligt plogat, grusat och en klen morsa.) Jag lyfte honom ur pulkan och skrikfesten var ett faktum. Det är inte lätt att förklara för en tvååring att om han bara går upp för backen så får han åka sen. (Det är inga problem för honom att orka backen, han brukar gå ända hem.) 

Nåja, jag hade inget annat val än skynda upp med vagnen och pulkan för det brantaste partiet. När jag var på väg upp så sa mamman (som oxå var på väg upp med sina barn) att hon var rädd att barnen skulle springa ut i vägen. Pik pik! Och absolut, det kunde ha hänt men hittills har Elve aldrig gjort det. Han är rädd för bilarna. Sprang ner och hämtade Elve och satte honom i pulkan. När vi passerade mamman så bara blängde hon på mig, mördarblicken ni vet. Jag var så irriterad att jag gick fel väg hem! En rolig omväg.

Blir upprörd bara jag skriver om det! Hon hade väl kunnat hjälpa mig istället. Det hade jag gjort! Om inte för mammans skull så för barnens skull. Kul att hennes barn går på samma förskola som Elve, eller inte. Äh!

Jaja, nu har jag fått ur mig det och ska gå vidare i livet! :)
Hoppas er vecka har börjat bättre!

söndag 22 januari 2012

Fint avslut

Denna veckan avslutar vi med bakad potatis och tonfiskröra till.


Till efterrätt hade jag som sagt gjort chokladmousse. Den satt fint!


Jag orkar inte fixa med recepten just nu men om någon jättegärna vill ha de så går det för sig nästa vecka. Nu ska jag slå mig ner i soffan med min man och kolla klart på Wallander. 

Gonatt!

Lek i snön

I förmiddags gick Elve och Marcus ut i snön och lekte. 


De åkte pulka,


gungade och





hade snöbollskrig. Sen kom de in i värmen och drack varm choklad och smaskade på pepparkakor. 




 Själv satt jag inne med Alli som sov middag. Det var mysigt det också. 

För en stund sen gjorde jag chokladmousse som står i kylen och väntar på att ätas upp. Kanske att jag orkar lägga upp receptet här senare.

Innan dess ska jag dra iväg på ett spinningpass!
Ha en fin söndag!

lördag 21 januari 2012

När man vänder ryggen till..




Angående det förra inlägget behöver ni inte bry er särskilt, jag behövde mest få ur mig lite. Nu sover raringarna och jag väntar på att min finaste man ska komma hem. 

I morgon tar vi nya tag!

 

Vilka förtjänar att ha barn?

Ja, det är frågan! Idag förtjänar inte jag mina barn. De är värda en så mycket bättre mamma än vad jag är just nu. 

De är världens finaste ungar och så fick de komma till mig. 

Jag har alltid, alltid velat ha egna barn och vara en ung mamma. Men jag vet inte hur många ggr jag har tänkt tanken att jag kanske inte skulle haft barn i alla fall. Eller gått i terapi i fem tusen år innan barnen kom. Typ.

Jag vet inte. Jag vet bara att jag har en riktigt jobbig dag idag.

Återkommer när jag orkar fokusera på ljusglimtarna..

fredag 20 januari 2012

Vad säger man om detta?

Skitsnack säger jag.

God morgon


Här startar vi fredagen med denna ooootroligt nyttiga frukost! Rostade mackor med Créme Bonjour, gräslök och en kopp te. Det var vad jag hittade i skåpen. Tur jag inte följer någon speciell diet!

Idag ska vi åka och storhandla utan bil. Jeej! Jag ska ta båda barnen i vagnen och släpa med mig shopping(kärring)vagnen på bussen. Blir spännande att se hur det går. Sen möter vi upp Marcus och tar nästa buss till affären. 

Jag försökte övertala honom att ta med sig vagnen (den är blommig och fin) till skolan för det är lättare för honom att släpa på den, men konstigt nog gick han inte med på det.

Så innan lunch ska jag hinna skriva inköpslista = planera hela veckans måltider och lite till, göra mig och barnen i ordning, städa undan lite och när vi har ätit startar vi dagens äventyr! Håll tummarna för att båda barnen somnar i vagnen och sover en timme eller två!

Ikväll, efter det stora äventyret alltså, ska jag iväg på roligheter! Jag ska träffa några av mina allra finaste och vi ska bara hänga. Jag lämnar för första gången  båda barnen med Marcus. Det blir en fin avslutning på denna dagen!


Nu ska jag kolla bra recept på nätet och skriva den roliga listan. Har ni förresten några tips på enkel vardagsmat så får ni gärna dela med er.


Ha det fint!

tisdag 17 januari 2012

Premiär

Idag var det premiär för vår nya såskanna som vi fick av svärmor och svärfar i julklapp.




Vi är verkligen nöjda med den!
Tack snälla svärisarna!

måndag 16 januari 2012

Omänskligt jobbigt

Igårkväll var jag på mitt livs andra spinnigpass någonsin. (Mitt första var ett prova-på-pass på gymnasiet. Jag lovade mig själv att aldrig mer sätta mig på en spinningcykel.)

Jag trodde jag skulle dö, eller i alla fall svimma. Fy sjutton! Spinning är omänskligt! Jag hade mjölksyra redan innan uppvärmningen var över. Helt sinnes!

Ändå har jag bestämt mig för att ge det en chans och bokade in mig till nästa helg igen. 

Det här är ju året då jag ska göra bra saker för min skull. Det är året då jag ska våga prova på nya saker och inte ge upp direkt. Jag hoppas spinningen blir en sådan grej för mig.

Idag är jag helt öm i baken, känns som att jag har blivit misshandlad. Träningsvärken i vaderna har varit konstant sen första träningspasset i fredags. Jiiha!

lördag 14 januari 2012

Dagens kändisspotting:

Torkel Pettersson, vi åkte samma tunnelbana.

Blondinbella, vi hängde på Sturebadet samtidigt.

Lasse Berghagen, möttes på gatan.

Oh jee, lika stort varje gång man tar sig till stan. 
 Nu ska jag och maken ut och käka middag på en riktig restaurang.
Varför ska man träna om vardagsträningen blir lidande? Gaah! Undviker allt vad trappor heter såvida det inte är en rulltrappa. Allra helst skulle jag slänga mig ner i vagnen med barnen.

Kanske att jag ska döda träningsvärken med ännu lite mer träning i morgon.

fredag 13 januari 2012

Svettigt

Jeej! Idag har jag klarat av första träningspasset. Helt mör i hela kroppen, det är t.o.m ansträngande att skriva detta inlägget. Puh!

Jag träffade en jätterar tjej i dörren som jag sedan fick hänga på som en liten igel. Tack snälla för all hjälp! (Jag väntar fortfarande på en instruktionstid.) På vägen hem kom jag på att jag inte ens hade presenterat mig. Vi körde ett helt pass utan att jag vet vad hon heter och vice versa. Knas! :)

Nu kör vi gasen på botten (som mamma brukar säga) mot Beach 2012! Är ni med?

Heja heja heja! (Ja, jag peppar mest mig själv.)

Måste bara få skryta lite. Jag sprang 8 km! Jag, Emilia! Helt crazy! Jag som sagt att jag aldrig ska springa och inte skulle orka mer än två km. Bra jobbat! (Klappar mig själv på axeln.)

Nu ska denna skrytmånsen dra sig.
Hoppas ni får en fin fredagkväll!

Aquaria

Igår drog vi iväg till Aguaria Vattenmuseum hela familjen. Det var inte det roligaste stället jag har besökt men det var precis lagom för barnen. Alli förstod väl inte så mycket men hon spanade in en del fina fiskar. Elve tyckte det var lite läskigt i början men när han vande sig fanns där mycket att upptäcka. 








Det som var tråkigast igår var vädret. Typiskt att det alltid ska spöregna/slaska/snöa när vi ska iväg nånstans. De gånger önskar man verkligen att vi hade en bil. 

Nåja, allt som allt var det en fin dag med min lilla, mysiga familj!

torsdag 12 januari 2012

Nyklippt

Jag har äntligen klippt Alli, men, och det är ett stort men. Det är hur snett som helst. Försökte till och med putsa på luggen när hon sov men inte ens det funkade. 

Vad tycks?


Det är meningen att den är tagen långt ifrån. Allt för att smickra mitt hantverk!

onsdag 11 januari 2012

Elve har flyttat

Idag har vi sparkat ut Elve. Han har fått flytta till eget rum, får se hur det går. Vi fick upp en blomlampa vid sängen så hoppas den ska göra honom tillräckligt trygg. Jag kommer nog sakna honom mest, även om det var jag som helst flyttade ut honom. 

Vi gör ett försök och funkar det inte är han självklart välkommen tillbaka. 



Vi fick lyfta ut skrivbordet som knappt syntes för alla grejer som täckte bordsskivan. 

Ett, nästan tömt skrivbord.

Matbordet fick avlasta oss en stund.

Vi tömde ut hela lekrummet och dammtorkade allt utom taket. Sen flyttade vi in allt igen och möblerade om lite.






Vi fick t.o.m. lampsladden på plats. Kors i taket! Det tog väl en sisådär 10 månader bara.



Alli provsatt skrivbordsskåpet och verkade trivas bra! Nu har det fått en ny plats i vårt sovrum. Där Alli säng stod förut eftersom hennes nu står på Elves gamla plats. Hänger ni med? Nåväl, såhär fint står den nu.


Alli hänger fortfarande kvar på väggen. Hoppas hon håller koll så att inte skrivbordet blir överbelamrat med skit igen. 



Allis lilla myshörna. Man skulle kunna tro att hon hade tackat med att somna som en ängel. Men njae, så lätt kom vi inte undan. Nu har vi försökt lägga henne i två timmar och hon bara skriker och är jätteupprörd. Buhu! 

Elve somnade i alla fall efter en timme, med pappa sittandes bredvid. Hoppas han sover gott hela natten nu, lilla gosungen. Ser ni att det är han som hänger över syrrans säng? Storebror ser allt du gör!

Nu ska jag säga god natt till er. Har hållit på med detta inlägget lika länge som vi har försökt natta lillan. Alldeles för länge. 

Vi hörs kanske i morgon. Då ska vi iväg på äventyr hela familjen!
Idag är jag så stolt över mig själv! Japp, idag har jag faktiskt gjort nånting bra! Jeej! Vill ni veta vad jag har gjort? Ok, den här morsan har köpt gymkort! Har ni hört på maken? Det är stort för mig och jag är så taggad att komma igång med träningen igen! Nu är det slut på soffhänget och här ska tränas så jag kommer i superform!
 
Jag tror att detta kommer att göra mig till en bättre mamma. Det skulle sitta som en fin bonus.

Nu får ni heja på mig och kanske att vi ses på gymmet?!


Elve flyttat idag, men det berättar jag om en annan gång. Håll till godo!
Hoppas vi hörs snart igen!
 

söndag 8 januari 2012

Ett dopp i det blå

Häromdagen tog Alli ett premiärdopp med sina badankor som tomten kom med. Allt som oftast hade hon en i munnen och en i var hand. Tyvärr hann jag aldrig fånga just det på bild för det såg helfestligt ut! 


Efter badet fick hon värma sig i nya badrocken som även den låg i tomtens säck. (Tack finaste Malmö-familjen.)




Så gosig! De däringa taggarna på ryggen är bara för söta!

Som sagt, nu sover Elve och Alli leker med sin nya brandbil. 

Oh no, hon fick syn på tidningskorgen, måste rusa!

Händelserik helg

I fredags kom bästa Jenny-syrran förbi och mös med oss. Marcus var iväg på roligheter med polarna så det var trevligt att Jenny kom förbi så lägligt. 

Vi gick till pizzerian och hämtade lite mat för jag hade ingen lust att stå i köket. 


Såhär glada var de när vi äntligen fick sätta oss ner och äta. Elve var nog gladast. Han var så hungrig så han åt en halv (barn) pizza på 5-10 min. Han tjoffade in det i sådan fart att Jenny hade svårt att hinna med! (Hon skar upp pizzan.)


Ser ni vad mycket han åt? Ja, Elve. Den kräsnaste ungen ever. Det är så typiskt att han ska tycka om pizza! Hrm!


Jag klämde i mig denna skinksallad. Den var mycket godare än vad den ser ut. 


Som vanligt satt Alli bara och spanade in läget. Om hon åt någon mat? Knappast!

Igår var jag och barnen iväg på korvgrillning och fika hos några vänner. Himla trevligt var det! Iskallt men trevligt! Jag frös så mycket (jag min dumsnut hade alldeles för lite kläder) så vi fick flytta in picknicken. Det tackar jag för! :)

Elve och S lekte så fint hela tiden. (De små, små dispyterna räknas inte ens.) Det var härligt att se! På slutet byggde de upp ett torn av klossar som fick stå i fem sekunder innan det raserades. Varje gång klossarna flög så höll barnen på att kikna av skratt. Sånt värmer verkligen i mammahjärtat! 

Tyvärr åkte kameran aldrig fram. 

På kvällen försökte jag och mannen ha lite myskväll med ostbricka och dipp. Men vi hade en liten marodör som hela tiden skulle vara framme med sina långa fingrar och förstöra. Om ni undrar varför vi inte plockar fram sånt efter att hon har lagt sig är för att oftast så somnar pappan i huset före marodören. Marodören är ju ingen mindre än vår finaste Alli. 

Men ibland skulle det sitta fint om hon kunde somna samtidigt som brorsan OCH börja äta mat. Det är väl inte att kräva för mycket av en 10-månaders? Nej, det tycker jag låter som en perfekt deal! Jag ska bara få henne att skriva under på det!

Idag händer inte mycket. Just nu sover Alli middag och när jag ska lägga Elve så väcker väl han henne. Som vanligt! Det är ju kul att de tänker på morsan, att jag aldrig ska behöva vara ensam. Omtänksamma ungar.

Hoppas ni med haft en fin helg!